فهرست مطالب

اسلام و سلامت - سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1394)

نشریه اسلام و سلامت
سال دوم شماره 3 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عسکر آتش افروز، کامیار عظیمی *، مرضیه امینی صفحات 7-14
    : بسیاری از افراد شادکامی و نشاط را به معنای رقص و پای کوبی می دانند، اما شادکامی حقیقی را باید در روح و روان جست و این شادی می تواند از طریق اعتقادات و جهت گیری های مذهبی حاصل گردد. بر این اساس پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه هوش معنوی و جهت گیری مذهبی با شادکامی دانشجویان انجام شد.
    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه خوارزمی بود که از میان آن ها 288 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای، متناسب با حجم و با استفاده از فرمول کوکران به پرسشنامه های هوش معنوی کینگ، جهت گیری مذهبی آلپورت و مقیاس شادکامی آکسفورد پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار 22SPSS – و با کمک آمار توصیفی، آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و آزمون t مستقل مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    نتایج نشان داد هوش معنوی (03/0 p= و24/0 r=) و مولفه جهت گیری مذهبی درونی (006/0 p= و031/0 r=) با متغیر شادکامی رابطه مثبت معناداری دارند. اما بین مولفه جهت گیری مذهبی بیرونی با شادکامی رابطه معناداری دیده نشد (30/0 p= و11/0 r=). همچنین، هوش معنوی ، جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی به ترتیب 699/0، 096/0 و 062/0 از واریانس شادکامی را پیش بینی کردند. علاوه بر این، بین دانشجویان دختر و پسر در جهت گیری مذهبی، هوش معنوی و شادکامی تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، جهت گیری مذهبی، شادکامی
  • اسماء ابراهیمی*، علی محمد نظری، جعفر حسنی صفحات 15-24
    : تمام رویکردهای روان درمانی بر اساس تعریف خود از آسیب روانی، نظریه ی متفاوتی در زمینه ی درمان ارائه داده اند. از این رو مطالعه ی حاضر با هدف شناسایی آسیب روان بر اساس قرآن صورت گرفته است.
    روش پژوهش مطالعه، در حیطه ی پژوهش های کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. داده های پژوهش، داستان ها و تمثیل های قرآن بود که با جستجو در کتب ، سایت ها و نرم افزارهای قرآنی، 40 داستان و 101 تمثیل جمع آوری شد. داده ها در طول یک دوره ی دو ساله جمع آوری، کدگذاری و در قالب شبکه ی مضامین دسته بندی گردید.
    نتایج حاصل از تحلیل مضمون داده ها به شناسایی 336 کد، 29 خرده مضمون، 2 مضمون اصلی و 1 مضمون فراگیر منجر شد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی روانی، تمثیل، استعاره، قرآن، تحلیل مضمون
  • علی ذبیحی، لیلا ولی زاده، وحید زمان زاده، رضا نگارنده، سیده رقیه جعفریان امیری* صفحات 25-32
    : هپاتیت B شایعترین عفونت ویروسی مزمن در انسان می باشد و عوارض جسمی، روانی و اجتماعی زیادی به دنبال دارد. باورهای معنوی در داشتن یک زندگی هدفمند و مدیریت بیماری های مزمن موثر است. هدف از این مطالعه درک و تبیین تجارب بیماران هپاتیت B از نظر معنویت گرایی و ارزشهای معنوی در زندگی بوده است.
    مطالعه حاضر مبتنی بر رویکرد کیفی و از نوع تحلیل محتوا می باشد. در این مطالعه 18 نفر مبتلا به هپاتیت B به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از مصاحبه های عمیق و بدون ساختار استفاده شد. متن مصاحبه ها ضبط گردیده و کلمه به کلمه بازنویسی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    بر اساس بررسی مصاحبه ها و تحلیل داده ها، یک درون مایه اصلی «معنویت گرایی» در قالب چهار درون مایه فرعی «بیماری تقدیر الهی» ، «قرب الهی» ، «بیداری وجدان» ، «رشد و بالندگی» ظهور یافت.
    کلیدواژگان: معنویت گرایی، هپاتیت B، بیماری مزمن، تحقیق کیفی
  • سمانه محمدپور، خاطره زینلی، مسلم سیاهپوس منفرد، بیژن پیرنیا صفحات 33-41
    سابقه و هدف
    توجه به سرزندگی و نشاط دانشجویان به دلیل تاثیر نیرومند بر جنبه های مختلف زندگی تحصیلی آنها، بسیار مهم است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش هوش معنوی بر سرزندگی تحصیلی و بهزیستی روانشناختی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری (1 ماه) با گروه کنترل بود که در زمستان 1394 انجام شد. در این پژوهش 30 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه گواه (15=n) و آموزش هوش معنوی (15=n) قرار گرفتند و با استفاده از نمونه برگ جمعیت شناختی، پرسشنامه سرزندگی تحصیلی و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی 18 سوالی ریف مورد پیش آزمون قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش به مدت 12 جلسه تحت آموزش هوش معنوی قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. در پایان هر دو گروه مورد پس آزمون و 1 ماه بعد پیگیری قرار گرفتند و داده ها با استفاده از روش تحلیل اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین دو گروه گواه و تحت آموزش، هوش معنوی تفاوت معناداری وجود دارد (0/001>P). به طوری که، در گروه آزمایش میانگین نمرات پیش آزمون متغیرهای سرزندگی تحصیلی (25/47) و بهزیستی روانشناختی (69/06) در پس آزمون به ترتیب (30/80) و (76/07) افزایش یافته و در مرحله پیگیری نیز نسبتا ثابت بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که آموزش هوش معنوی در بهبود سرزندگی تحصیلی و بهزیستی روانشناختی دانشجویان موثر می باشد. بنابراین، توجه به این متغیرها در قالب دوره های آموزشی برای دانشجویان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش هوش معنوی، سرزندگی تحصیلی، بهزیستی روانشناختی
  • زهرا براتی، مجید محمدیان*، غلامحسین جعفری، محرم کرمی جوشن، سیامک محبی صفحات 42-47
    : بیماران منتظر عمل جراحی اغلب دچار ترس و اضطراب می شوند که این موارد باعث افزایش درد و بی ثباتی علایم حیاتی می گردد. در این بین اعتقادات مذهبی یک جایگزین مناسب برای کاهش اضطراب می باشد. هدف این مطالعه، تعیین ارتباط بین اضطراب قبل از عمل جراحی و اعتقادات مذهبی در بیماران بستری در بیمارستانهای منتخب شهر قم است.
    کلیدواژگان: اضطراب، اعتقادات مذهبی، عمل جراحی
  • سید جلیل سیدیاندی*، محمدهادی یدالله پور، راضیه رضایی، محبوبه برهانی، افسانه بختیاری صفحات 48-56
    : قرآن کریم کتاب هدایت است که از طرف پروردگار عالمیان به واسطه رسول اکرم (ص) برای بشر فرستاده شد. از نظر دین مبین اسلام، سلامتی نقش اساسی را در رشد و کمال انسانی دارد. با توجه به اهمیت موضوع سلامتی و تاکید آن در آیات الهی، در مطالعه حاضر تمامی 114 سوره برای دسترسی به آیاتی که مشخصا« در خصوص ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی سلامتی بیان شده اند، مورد بررسی کامل قرار گرفتند.
    این تحقیق به صورت موضوعی- مروری و با بررسی مستقیم سوره ها و یکایک آیات قرآن کریم که به صورت PDF از سایت گوگل دانلود شده بود و تفاسیر آن، منابع معتبر دینی، مقالات و نرم افزارهای اسلامی در زمینه سه بعد اصلی سلامتی (جسمی، روانی و اجتماعی) انجام شده است.
    یافته های مطالعه نشان داد که در 67 سوره (77/58 درصد) ، آیات قرآن کریم مشخصا»، به یک، دو و یا هر سه بعد اصلی سلامتی (جسمی، روانی و اجتماعی) اشاره نموده است. عمده آیات قرآن کریم به ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی سلامتی، اشاره عام دارد، اما تعدادکل آیات در خصوص سه بعد اصلی سلامتی، 264 بود که سهم سلامت اجتماعی 101 آیه (26/38 درصد) ، سهم سلامتی روانی94 آیه (61/35 درصد) و سهم سلامتی جسمی 69 آیه (13/26 درصد) بوده است. در کل می توان دریافت که مباحث بهداشتی مهمی در بعد جسمی مانند خوردن غذاهای حلال (گوشت دام، انگور، انار، زیتون، خرما) و پرهیز از مصرف شراب، مردار، خون و گوشت خوک و نیز رعایت بهداشت جنسی در قالب نکاح شرعی مرد با زن، در بعد روانی از قبیل صبر و شکیبایی در امور، توکل بر خدا، آرامش و اطمینان قلبی، دوری از غم و اندوه و باور اینکه بعد از هر سختی، راحتی خواهد بود و در نهایت در بعد اجتماعی مانند دادن زکات و صدقه و انفاق، یتیم نوازی، دوری از قمار و ولخرجی و اسراف، پرهیز از کم فروشی، عدالت ورزی و نیز عدم تمسخر دیگران در آیات مذکور برای عمل کردن مردم بیان شده است.
    کلیدواژگان: آیه، قرآن کریم، سلامتی
  • فاطمه نصیری امیری، شبنم امیدوار، فهیمه رمضانی تهرانی ، معصومه سیمبر صفحات 57-65
    سابقه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) از شایع ترین اختلالات مزمن غدد درون ریز است که با پیامدهای متفاوت بالینی از قبیل عوارض تولید مثلی، متابولیکی و روانی و بعضی از سرطانها همراه است. این که سلامت معنوی، روانی، عاطفی و شناختی زنان مبتلا به این سندرم چگونه است، بخوبی تشریح نشده است. هدف از این مطالعه تبیین مفاهیم سلامت معنوی، روانی و عاطفی و شناختی از دیدگاه زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و متخصصین آنان است.

    مواد و روش ها
    این پژوهش با یک مطالعه کیفی با استفاده از تحلیل محتوی جهت تبیین وضعیت سلامت روانی و عاطفی و شناختی زنان مبتلا به PCOS طراحی شده است. مصاحبه ها در بیمارستان روحانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بابل تا اشباع داده ها ادامه یافت. همه مصاحبه ها ضبط شده و رونویسی گردید. داده ها بوسیله مصاحبه های عمیق انفرادی باز و نیمه ساختار یافته با 23 نفر از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و 8 نفر از متخصصین به اشباع رسید. اطلاعات بدست آمده با استفاده از تجزیه و تحلیل محتوی با روش مقایسه مداوم مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها
    در مطالعه کیفی با آنالیز محتوا در حیطه سلامت معنوی (مشیت الهی، دعا و نیایش، تفکر به آخرت، توسل به ائمه، سازگاری با مشکلات بیماری) ، سلامت روانی (افسردگی، ناامیدی، ترس و اضطراب، بدخلقی، درونگرا بودن) ، حیطه عاطفی (اعتماد به نفس پایین، احساس خجالت و شرمندگی، احساس حقارت و خود کم بینی نسبت به همسالان) و حیطه شناختی (مشغولیت ذهنی و کاهش تمرکز، ناتوانی در حل مساله، ناتوانی در تصمیم گیری) استخراج گردید. آنچه که در این مطالعه قابل توجه بوده، تاثیر اعتقادات مذهبی در پذیرش و سازگاری با مشکلات این سندرم و افزایش مقاومت آنان نسبت به عوارض این سندرم بوده است.

    نتیجه گیری
    در اداره این بیماران علاوه بر درمان علائم جسمی، به جنبه های مختلف معنوی، روانی، عاطفی و شناختی آنان توجه شود. آنها نیاز به حمایت ویژه از خانواده، متخصصان بهداشت و ارائه دهندگان خدمات بهداشتی برای بهبود سلامت خود دارند. بهتر است این بیماران برای ارزیابی نیازها و انتظاراتشان بطور منظم ارزیابی شوند.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، سلامت، مطالعه کیفی، تحلیل محتوی
  • حسین فصیحی*، بهجت واحدی، مجتبی پارسا، نیکزاد عیسی زاده صفحات 66-73
    : گرچه تغذیه علت تامه ی اخلاق و رفتار در انسان نیست اما زمینه ساز آن است. با توجه به اینکه یکی از اهداف بعثت انبیاء گسترش فضائل اخلاقی است به خصوص پیامبر اسلام (ص) که هدف از بعثت خویش را «تمام کردن» یا به کمال تام رساندن مکارم اخلاقی می داند، به نظر می رسد بررسی نقش تغذیه و تاثیر آن در اخلاق با تکیه بر قرآن و حدیث و دیدگاه حکیمان مسلمان به ویژه نظریه جسمانیه الحدوث بودن نفس، یک ضرورت است.
    این مطالعه از نوع مروری بوده که با جستجو در سایتهای Google scholar، SID، Noormags و کتابخانه های دیجتال از جمله noorlib به منظور دستیابی به مطالعات انجام شده در زمینه رابطه اخلاق و تغذیه و نحوه حدوث و تکامل نفس انسان و ارتباط آن با تغذیه صورت گرفته است.
    با توجه به آیات، روایات و دیدگاه های حکیمان مسلمان از جمله عقیده به جسمانیه الحدوث بود نفس در حکمت متعالیه رابطه میان تغذیه و اخلاق تبیین می شود. به طور کلی تغذیه از نظر نوع غذا، کمیت آن و کیفیت کسب آن بر اخلاق افراد تاثیری تردید ناپذیر دارد.
    کلیدواژگان: تغذیه، اخلاق، قرآن، حدیث
|
  • Atashafrouz A., Azemi K. *, Amini M Pages 7-14
    Background and
    Purpose
    Many people think that the happiness means the dance and stomp, while the real happiness should be sought in the spirit and it can be acquired through the religious beliefs and orientations. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship of spiritual intelligence and religious orientation with happiness among the students.
    Materials And Methods
    Statistical population of this study included all bachelor’s students of Kharazmi University. Among them, 288 students were selected through stratified sampling proportional to size using Cochran formula and were asked to fill King’s spiritual intelligence questionnaire, Alport religious orientation and Oxford Happiness Scale. Data were analyzed via SPSS 22 using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and multiple regression and independent t-test.
    Results
    The results showed that there was a significant positive relationship between spiritual intelligence (r=0/24, p=0/03) and intrinsic religious orientation (r=0/031, p=0/006) with happiness. However, there was no significant relationship between happiness and external religious orientation (r=0/11, p=0/30). Spiritual intelligence, internal and external religious orientation predicted 0.699, 0.096 and 0.062 of the happiness variance, respectively. Moreover, no significant difference was found between male and female students in terms of religious orientation, spiritual intelligence and happiness.
    Conclusion
    Regression analysis showed that spiritual intelligence had the highest contribution to their tolerance. Finally, it can be said that people who have intrinsic religious orientation, only for personal interests do not pretend to be religious, and have spiritual high intelligence enjoy higher happiness.
    Keywords: Spiritual intelligence, Religious orientation, Happiness
  • Asma Ebrahimi *, Alimohamad Nazari, Jafar Hasani Pages 15-24
    Background And Objective
    All approaches to psychotherapy, based on their definition of psychological trauma provide a different theory in the field of treatment. Therefore, the aim of this study was to identify the psychological trauma in Quran.
    Methods
    This qualitative study was performed using the thematic analysis. Data were stories and allegorys of Quran. It was found 40 stories and 101 allegories through searching in Quranic books, websites and softwares. The data were collected, coded and classified in the form of Thematic Network during a two-year period.
    Finding: The results of the thematic analysis of data indicated 336 cods, 29 subthemes, 2 basic themes and 1 global theme, respectively.
    Conclusion
    The results showed that heart disease is the base of psychological trauma. It means that the heart which is the place of emotions and psychological traits of human deviates from its natural state, becomes unhealthy, and becomes the center of the negative emotions. The roots of all these negative emotions and mental disorders (megalomania, lying, hatred, jealousy, fear, greed, betrayal, stingy, ingratitude, impatience, excus-making and so on) are egocentrism and secularity. Thus, it is very essential to focuse on these two main categories on psychopathology in counseling and psychotherapy sessions.
    Keywords: Psychopathology, Allegory, Metaphor, Quran, Thematic analysis
  • Ali Zabihi Dr, Leila Valizadeh Dr, Vahid Zamanzadeh Dr, Reza Negarandeh Dr, Seyedeh Roghayeh Jafarian Amiri Dr * Pages 25-32
    History and
    Objective
    Hepatitis B is the most prevalent viral infection in human and is followed by several physical, mental and social complications. Spiritual beliefs are effective in having a purposeful life and managing chronic diseases. This study aims at understanding and demonstrating the experiences of patients with hepatitis B in terms of spirituality and spiritual values in life.
    Materials And Methods
    The present study uses qualitative content analysis as its research method. A number of 18 patients with hepatitis B are selected purposefully. In-depth and unstructured interviews are used for data collection. The interviews are recorded, scripted word by word and are analyzed using qualitative content analysis approach. Findings: By investigating the interviews and analyzing the data, "spirituality" emerged as the main theme along with four sub-themes including "illness as the divine destiny", "closeness to God", "awakeness of conscience" and "growth and prosperity".
    Conclusion
    The results of the present study indicate the importance of spiritual experiences of patients with hepatitis B and that considering spirituality in life can be an effective help to accept the disease and a proper backing in order to improve physical, mental and social health. Consequently, it is recommended that in providing healthcare services, managers and the personnel pay a special attention to patient's spiritual experiences and include them in routine care program.
    Keywords: spirituality, hepatitis B, chronic disease, qualitative research
  • Samaneh Mohamadpour , Khatere Zeinali , Moslem Siahpoosh Monfared , Bijan Pirnia Pages 33-41
    Introduction
    Paying attention to students' vitality and alacrity because of their strong effects on different aspects of students' educational life is very important. The present study investigated the effectiveness of training spiritual intelligence on academic vitality and psychological well-being of the students of Lorestan Medical Sciences University.
    Methods
    This semi-experimental study was conducted with pre-test, post-test and follow-up design using control group for one month in winter 2014. In this study, 30 students of Lorestan Medical Sciences University were selected using available sampling method and were randomly assigned into control group (n=15) and spiritual intelligence training group (n=15). Demographic questionnaire, academic vitality questionnaire and psychological well-being questionnaire of Ryff consisting of 18 questions were administrated as pre-test. The experimental group received 12 sessions of spiritual intelligence training and the control group received no training. At the end, the post-test and 1 month later follow-up test were administrated to two groups and repeated measure was used for data analysis.
    Findings: The results indicated that there was a significant difference between the experimental group and control group (p<0.001). So that, in the experimental group, the mean of the pre-test scores for the variables of academic vitality and psychological well-being was 25.47 and 69.06, respectively. In post-test they increased to 30.80 and 76.07, respectively. In the follow-up phase, they were relatively stable.
    Conclusion
    The results showed that training of spiritual intelligence is effective in improving academic vitality and psychological well-being of students. Therefore, considering these variables in the form of training courses for students is recommended.
    Keywords: Spiritual intelligence training, Academic vitality, Psychological well-being
  • Zahra Barati , Majid Mohammadian*, Gholam Hossein Jaafari , M Karami Jooshan , Siamak Mohebi Pages 42-47
    Introduction
    While waiting for surgery, patients often exhibit fear and anxiety, which may lead to increased pain and vital signs' instability. Religious involvement is an appropriate alternative to relieve anxiety. The purpose of this study was to determine the relationship between preoperative anxiety and religious beliefs for patients admitted to the selected hospitals in Qom.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 322 patients waiting for surgery in three governmental hospitals in the city of Qom via available sampling method. Data were collected using two standard questionnaires of Hamilton Anxiety Scale
    (14 questions) and researcher-made religious beliefs (14 items) with reliability and validity, which were completed by trained interviewers. Finally, data were analyzed using descriptive statistics, independent T-test, ANOVA and Pearson correlation coefficients at the significant level of <0.05.
    Findings
    The mean±SD of anxiety was 10.13±6.42. Among them, 7(1.9%), 314 (86%) and 44 12.1% patients had no anxiety, low anxiety and moderate anxiety, respectively. The mean±SD of religious belief was 34.30±4.18 so that 9 (2.5%), 99 (27.1%) and 257 (70.4%) had low, moderate and good religious belief, respectively. Pearson correlation coefficient showed there was a significant and inverse correlation between preoperative anxiety and religious beliefs (P=0.002, P=-0.158).
    Conclusion
    The results indicated that there was a relationship between preoperative anxiety and religious beliefs, and anxiety was decreased with the increase of religious beliefs score.
    Keywords: Anxiety, Religious Beliefs, Surgery
  • Jalil Seyedi, Andi Seyed *, Mohammad Hadi Yadollahpor, Razieh Rezaee, Mahboobe Borhani, Afsaneh Bakhtiari Pages 48-56
    Background And Objectives
    The Holy Quran is a guidance book sent by the God through the Prophet Mohammad to humankind. From Islam’s point of view, health plays an essential role in human growth and maturity. Regarding the importance of the issue of health and the emphasis in the divine verses, the present study fully reviewed all 114 sura to access the verses specifically referring to the physical, psychological and social dimensions of health.
    Methods
    This study was performed in the review-thematic method by direct checking of each and every chapters and verses of the Quran downloaded as PDF file from Google and its interpretations, reliable religious sources, Islamic articles and software in order to find the issues related to physical, mental and social health.
    Findings: The findings of the study showed that in 67 sura (58.77%), the Quranic verses specifically referre to one, two or all three major dimensions of health (physical, mental, and social). The main Quranic verses of the Holy Quran are to the physical, mental and social dimensions of health ,but the total number of verses particularly focused on three main dimensions of health were 264, within which the share of social health was 101 verses (38.26%), mental health of 94 verses (35.61%) and the physical health 69 verses (26.13%). In general, it was found that there are many important health topics on the physical aspect such as eating solvent foods (livestock, grapes, pomegranates, olives, dates) and avoiding wine, carrion, blood and pork, as well as sexual hygiene in the form of legal marriage; in the psychological dimension, such as patience and affection, trust in God, peace of mind and heart assurance, avoidance of sadness and having faith that after every difficulty, there will be comfort, and ultimately in a social dimension such as giving zakat, charity, protecting orphans, avoidance of gamble and extravagance, justice, and to avoid ridiculing others all are mentioned in the Qur’anic verses.

    Conclusion
    It was concluded that many verses of the Holy Quran paid special attention to the three main dimensions of physical, mental and social health. Therefore, it seems necessary to develop further, deeper and more detailed exploitation of Quranic verses in the field of maintaining and promoting health by medical and health professionals, as well as health system planners, in collaboration between the religious and Quranic scholars.
    Keywords: verse, Holy Quran, Health
  • FATEMEH Nasiri Amiri Dr, Fahimeh Ramezani Tehrani Dr, Fahimeh Ramezani Tehrani Dr , Masoumeh Simbar Dr Pages 57-65
    Background and Objectives
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common chronic endocrine disorder. It has significant and diverse clinical consequence including reproductive, metabolic, psychological morbidity and some cancer. It is unclear how this syndrome affects the health of PCOS women can experience symptoms of this syndrome. The aim of this study was to clarify the mental, emotional, and cognitive health concepts in women with PCOS.
    Methods and Materials: This study was a qualitative study to explore and document perceptions of women with PCOS about their disease and health Concepts. Semi-structured opened interviews were conducted with 23 women with polycystic ovary syndrome and 8 specialist persons. Interviewing of the participants were continued to reach data saturation. The study was carried out at the Rohani Hospital affliated of Babol University. All the interviews were recorded and transcribed. Constant comparative analysis of the data was conducted manually according to the Strauss and Corbin analysis method.
    Results
    The study revealed that the most important factors affecting the health in women with PCOS. The spiritual dimension (divine providence, prayer, thinking of the hereafter, resorting to the Imams, adaptation to disease problems( the mental dimension (depression, disappointment, fear and anxiety, distraction, introversion), the emotional dimension (low self-esteem, feeling embarrassed and shameful, humiliation, and self-contemplation towards peers) and the cognitive dimension (mental engagement and concentration reduction, inability to solve a problem, inability to make decisions) were extracted. A remarkable point in this study was the effect of religious beliefs on the acceptance of the disease and become more resilient by properly addressing their spiritual health.
    Conclusions
    in addition to the treatment of physical symptoms, comprehensive cares including various mental, emotional, cognitive aspects have to be planned for women affected by PCOS. They need special support from the family, health professionals and healthcare providers to improve their health. It is best to evaluate these patients regularly to meet their needs and expectations.
  • Hosein Fasihi *, Bahjat Vahedi Dr, Mojtaba Parsa Dr, Nikzad Isazadeh Dr Pages 66-73
    Although is not feed the Full reason of ethics and behavior in humans but it is ground. Given that the goal of the mission of prophets extending moral virtues. Especially the Prophet of Islam (peace be upon him and his family and him) that said their goal is to complete the mission Moral Minds, Should be examined from the perspective of the importance of nutrition teachings of Quran and Hadith. In this article identifies the relationship between revelation and ethics of feeding behavior.
    In this study can be accounted for Quran and Hadith studies have generally investigated as part of the problem and has expressed its instances.
    The phrase refers to the type of food that will have an impact on ethics and human behavior. Overall impact on the ethics of food supply, its quantity and its quality. Changing eating habits can be changed on the ground of morality and behavior. Therefore, by modifying dietary habits may be one community hopes to correct some of the ethical and behavioral abnormalities. Seems to be more research done in this field in the medical field.
    Keywords: Nourishing, Moral, Quran, Hadith